Amit eszünk

A Waldorf óvodások étrendjében is megmutatkozik az évek, hónapok, hetek ritmusa. Havi változásban mindig az idényjellegű zöldségek, gyümölcsök szolgálnak táplálékul, a hét napjait pedig a feldolgozott gabonafajták különböztetik meg: hétfőn rizs, kedden árpa, szerdán köles, csütörtökön rozs, pénteken zab van terítéken. Illetve ezen gabonafajtákból készült változatos ételek, mint például hamis „túrógombóc” kölesből, kókuszos zabkása gyümölccsel,  stb.

Nagyon fontosnak tartjuk, hogy gyermekeink jó minőségű (többnyire bio) alapanyagokból  készült,  egészséges  ételeket  egyenek.  Rengeteg  gyümölcs és zöldség képezi a napi tízórait és az uzsonnát. A Varázskert csoportban  szülői megegyezéssel nem vegán, hanem vegetáriánus étkezés van. Azaz nincs hús, tojás, tehéntej, és nincs szója és cukor sem. Használunk tejfölt, vajat, sajtot, mézet is a konyhában. Törekszünk rá, hogy teljes kiőrlésű kenyeret, és cukormentes ételeket kapjanak gyermekeink. Óvodánkban nagy hangsúlyt helyezünk a természet ritmusát követő évkör ünnepeire. Ilyenkor mindig készül valami finomság, ami az adott ünnephez kapcsolódik.

Ősszel az évet Szent Mihály ünnepével kezdjük. Ekkor sütnek először cipót a gyerekek az óvónénikkel. Szent Mártonkor pogácsa sütés van. Szent Miklós érkezik decemberben, elkezdődik Advent és várjuk a Karácsonyt, készülnek az illatos mézeskalácsok. Majd az Új évben Vízkereszt-három királyok ünnepét tartjuk, ekkor nincs külön ünnepi ennivaló. Február a farsangi időszakról szól, ekkor fánkot eszünk. Nagyböjt után, Húsvétkor mazsolás kalácsot. Végül a Nyárünneppel zárjuk az évet, amikor a palacsinta a fő ételünk.