Amivel játszunk

A waldorf óvodapedagógia egyik legfontosabb eleme a játék, a szabad játék. A gyerekeket természetes alapanyagú játékokkal vesszük körül, amelyek aktív tevékenységre ösztönöznek. Fontos, hogy ezek a játékok egyszerűek, kidolgozottságukkal nem korlátozzák a gyermeki fantáziát. Így a gyermek képzelőereje bármivé átalakíthatja.

Fa játékok

Vannak nyírfa ágakból darabolt „építőkockák”, amelyek szabálytalanok, nem olyan könnyű építeni belőlük, mint a szabályos kockákból (amiből szintén van néhány darab). Találhatunk fa tányérokat (fatörzs szeletek), repülőt, villamost, vonatot és fa autókat.

Textil játékok

Használunk színes selyemkendőket, palástokat, filc koronákat. Ezek alkalmas eszközök a szerepjátékokhoz, amiben a gyermek azzá válhat, akivé csak akar. Vannak horgolt, varrott állatok, medve, farkas, mókus, kiscica, róka. Ezeket is mind a szülők készítették. A kavicsokkal, faágakkal, selymekkel megelevenedik az erdő, a mező, ahol az állatok laknak.

Babasarok

Itt a gyerekek igazán otthon érzik magukat. Amikor elkészültünk a filc zöldségekkel és gyümölcsökkel, az óvónők nagy örömmel jelezték: Megelevenedett a játék a babasarokban! A gyerekek (fiúk is!) főznek, kevernek, szeletelnek, esznek. Varrtunk epret, répát, krumplit, paradicsomot, almát és sok más finomságot.

Van három babánk is (Betti, Dani és Kristóf), melyeket kalákában készítettünk. A babáknak fontos szerepe van az óvodás gyermek játékában. Azt a rengeteg élményt, ingert, benyomást, amely egy kisgyermeket ér, a babák segítségével fel tudja dolgozni, ki tudja játszani magából. Ezért a babáknak csak jelzés értékű a szeme, szája, hogy a gyermeki képzelőerő ruházhassa fel a megfelelő érzelemmel. Ők is a babasarokban laknak. Van ágyuk, babakocsijuk. Készülnek az új ruhák és ágyneműk is számukra. A szabad játék alatt a gyerekek az óvoda berendezését is felhasználják, használhatják is. Bunkert építenek, a székekből, asztalokból vonatot, hajót, autót.