Szülők az óvodában

Oviba nap mint nap a kisgyerekek járnak, mégis teljes családok lesznek az óvoda tagjai. A Waldorf óvodák, így a mienk is, a pedagógusok, a fenntartó (egyesület) és persze a szülők közös munkáján alapulnak. Ez sok energiát, odafigyelést és munkát igényel a családoktól, de ez a munka rengeteg örömmel is jár.

Teendők az óvoda körül

Amikor az ember Waldorfos szülővé válik, egy közösség részese lesz. A közösség rengeteg örömöt, kapcsolatot, biztonságot, és persze feladatot is ad. A feladatok nemcsak arra jók, hogy a gyerekeknek finom ebéd legyen az asztalukon és tiszta szőnyegre tudjanak leülni játszani. A közös munka, a kooperáció, az együtt töltött minőségi idő által bevonódsz a gyermeked óvodai életébe, részese leszel a folyamatoknak. Közösen tanuljuk a demokratikus működést, a gyerekeink is látják ezt és részesei is mindennek. A sok-sok elvégzett munka anyagiakban is megtérül számunkra, hiszen így alacsonyabban tudjuk tartani az óvodai hozzájárulást. A közösség segíti egymást, mindenki fontos és mindenki lehet nehéz élethelyzetben. Ezt is próbáljuk figyelembe venni, így lehet, hogy találkoztok olyan családdal, aki éppen akkor kevesebbet tesz be a közösbe. Minden óvoda kicsit más, mások az óvónők, így a csoportban lévő “szabályok” is van, hogy különböznek.

  • Feladatok, amelyekben minden család részt vesz:

Takarítás: Az óvodában hétköznap az óvónők takarítanak. Hétvégén pedig két család takarítja az óvodát, méghozzá nagyon alaposan, hiszen hétköznap nagyon intenzíven használják a gyerekek! Egy-egy családra általában 2-szer kerül sor egy tanévben.

Nagytakarítás-Karbantartás-Kertrendezés: Egy évben kétszer, nyár végén és tavasszal (igény szerint télen is) alaposan felfrissítjük az óvoda épületét és a kertet is. Ezen minden család részt vesz! A gyerekekkel együtt ez egy nagy családi esemény, ami egész nap tart. Ilyenkor végezzük el az apró karbantartási munkákat, a kertben isnagy lendülettel dolgozunk, és a ház minden zugát lemossuk, letöröljük, felfrissítjük.

Mosás és süti sütés keddre: Az óvónők által összekészített mosást minden pénteken egy család viszi haza, melyet hétfőre visszavisz az óvodába. Az éppen soron levő család keddre finom süteményt visz, mely az ebéd része lesz. Egy családra általában 2-szer kerül sor egy tanévben. * (Katicabogár csoportban)

  • Év közbeni feladatok:

Ezek közül a feladatok közül lehet választani. Ezeket egy évig viszi az adott család.

Karbantartás: Óvodánk egy, a 80–as években épült házban talált otthonra. A házzal kapcsolatban mindig vannak kisebb és nagyon karbantartási munkák. Ezeket a karbantartó csoport tagjai végzik el, vagy ha arra van szükség, akkor szakembert hívnak.

Mosás: Azok az anyukák, akik erre a feladatra vállalkoznak, minden pénteken hazaviszik a héten összegyűlt törölközőket, konyharuhákat és terítőket kimosni, hétfőn pedig visszaviszik az oviba (a terítőket ki is vasaljuk). A csoport koordinátora elkészíti a mosás beosztást, így mindenki jó előre láthatja a vállalt feladatait. * (Varázskert csoportban)

Kert: Az ovi kertjét egy nagy csapat kisgyerek használja minden nap igen intenzíven. Ezt a kertet tartja rendben és fejleszti a kertcsapat.

Élelmiszerek beszerzése az étkezéshez: Az oviban a gyerekek minden nap négyszer kapnak finom ennivalót. Ennek alapanyagait a szülők szerzik be.

Tisztítószerek beszerzése: A takarításhoz szükséges tisztítószereket és egyéb papírárut egy szülő szerzi be egész évben.

Kence készítés: A reggeli változatossá tételéhez vállalkozó kedvű anyák és apák finom kencékkel járulnak hozzá. A családok előre beosztják, hogy ki mikor mit készít. 1-1 családra minden második héten kerül sor.

Kenyér: A gyerekek minden nap frissen sült kenyeret kapnak az oviban. Ezeket is a szülők készítik az előzetes vállalások alapján kétheti beosztásban.

Pénzügyek: Az óvoda pénzügyei több részből állnak: a költségvetés megírásából, frissítéséből; a készpénzes és utalásos ki- és befizetések intézéséből; a pénzügyi helyzet folyamatos követéséből, átlátásából. A készpénzforgalom koordinálást, adminisztrálását egy szülő látja el.

Kommunikáció az új családokkal, mentorálás: Az erre a feladatra vállalkozó mentor családok mesélnek az óvodáról, válaszolnak a felmerülő kérdésekre, illetve pedagógiai kérdés esetén az óvónőkhöz irányítja vagy továbbítja az óvónők felé. Informatikai, grafikai feladatok: Hozzáértő szülők segítenek a honlap működtetésében, a grafikai feladatok ellátásában és egyéb felmerülő feladatokban.

  • Ünnepekhez kapcsolódó feladatok

Az óvodai életet át-, meg átszövik az ünnepek, amelyek meghitt megéléséhez a szülők is hozzájárulnak. A májusi beiratkozáskor minden ünnephez 2-3 koordinátor család jelentkezik, akik egymással összefogva megszervezik a teendőket. Egyeztetnek az óvónőkkel az aktuális igényekről és szükségletekről (mi maradt előző évekből, miből kell újat készíteni, mit kell beszerezni, kiegészül-e az ünnep abban az évben valamivel), felosztják kisebb feladatkörökre az elvégzendő teendőket, ezek elvégzéséhez összegyűjtik a résztvevőket, akik közreműködnek az ünnep lebonyolításában (ez a vállalás önkéntes), kiosztják a feladatokat közöttük, majd a lebonyolítás végéig koordinálják a megvalósítás folyamatát.

Ezen ünnepek alkalmával lehetőségünk nyílik arra, hogy közösen alkossunk, tevékenykedjünk, pl. nyuszit varrjunk húsvétra vagy manót készítsünk Márton napra. Nagyszerű élmény együtt készülni, majd figyelni, ahogy a gyerekek átélik a csodát újra és újra, amit mi hoztunk létre számukra.

  • Szülők örömére:Fonó

A gyerekek az oviban csupa természetes alapanyagú játékkal játszanak, amelyek nagy részét a Fonóban az anyukák készítik el. Születtek már babzsákok, filc állatok, festett selymek, zöldségek és gyümölcsök, koronák és palástok ezeken az alkalmakon. Ezen kívül az óvodai ünnepekhez szükséges kézzel készített kellékek, a gyerekeknek szóló ünnepi meglepetések jó része, valamint az Adventi Bazár portékáit is Fonókon készülnek. Varrtunk például egérkét, manót, galambot, nemezeltünk pillangót. Ebbe a munkába bárki bekapcsolódhat; a tapasztalt anyukák segítenek a kivitelezésben. A Fonók időpontjait mindig előre megbeszéljük. Délelőttönként rendszeresen, esténként pedig általában az ünnepi előkészületek okán gyűlünk össze alkotni.