Gluténmentes sütik

Az alábbiakban találtok két gluténmentes finomság receptjét, amit az ovisaink előszeretettel fogyasztanak reggelire a csütörtöki napokon.

Gluténmentes mákos muffin:

Hozzávalók (12 darabhoz): 1 bögre darált mák, 1 bögre barna rizsliszt, 1 bögre víz vagy rizstej (rizstej esetén lehet, hogy sok lesz a 4 ek. méz, mindenképpen kóstolgassuk!), 2 teáskanál chia mag (ez elhagyható, használhatunk 2 tojást is, ez esetben picit kevesebb vizet tegyünk bele), 2 ek. olívaolaj, 4 ek. méz, fél teáskanál szódabikarbóna, citrom-vagy narancsolaj, vagy reszelt citrom/narancshéj (utóbbi esetben bio legyen)

Ha nem tojást, hanem chia magot használunk, akkor ezt áztassuk be egy kis vízbe, hogy bezselésedjen (kb. fél óra elég). A hozzávalókat keverjük össze (elég egy kézi habverő is, hiszen könnyű és lágy a tésztánk). Forró sütőben 10- 12 percet sütjük. Amikor langyosra hűltek, vegyük ki őket a tepsiből, a papírt azonban csak a teljesen kihűlt sütikről húzzuk le. (Ellenkező esetben a muffinok fele a papíron marad.

Gluténmentes sajtos kifli:

Hozzávalók: 3 dl lisztkeverék (én a következőket használtom: 1-1 dl barna rizsliszt, mandula liszt, zabpehelyliszt), 1 evőkanál zabpehely, 1 evőkanál puffasztott amaránt ,1 evőkanál szezámmag, 1 evőkanál lenmagpehely, 3 evőkanál útifűmaghéj, 1 mokkáskanál só, ½ mokkáskanál szódabikarbóna, 3 dl jó meleg víz, 1 teáskanál olívaolaj

Tölteni: 5 dkg olvasztott bio vaj, kb. 10-15 dkg reszelt sajt

Elkészítése: A sütőt előmelegítjük 200 fokra. A szárazanyagot jól elkeverjük. Hozzáöntjük a meleg vizet és az olajat. Az útifűmaghéj gyorsan magába szívja  a vizet és jó tartást ad a tésztánknak. Ebből a mennyiségből, mérettől függően 8-16 db kiflink lesz. Az összeállított tésztát 8 felé elvágtam. Azért, hogy ne ragadjon, folpackkal betekertem egy nagyobb vágódeszkát. Olvasztott vajba mártott kézzel ellapogatjuk a tésztadarabokat egyenként. Megszórjuk reszelt sajttal és feltekerjük. Tepsibe rakjuk, megkenjük olvasztott vajjal és megszórjuk ízlés szerint reszelt sajttal vagy magvakkal. Kb. 30 perc alatt megsülnek. Frissen a legfinomabb. De fagyasztható is.