Kenyér receptjeink

Rozskenyér, ahogy Jucus készíti:

Hozzávalók: 30 dkg rozsliszt, 10 dkg világos rozsliszt, 10 dkg BL 80 liszt, 1 ek. sikér, 1,5 tk. só, 1 ek. melasz (vagy sötétbarna nádcukor), 1 ek. fűszerkeverék (őrölt kömény, koriander, édeskömény), 100 g joghurt, kb. 2,5 dl víz, 2 dkg élesztő

Egy nagyobb tálba mérem a liszteket, elkeverem benne a sót, fűszereket, sikért. Közepébe mélyedést készítek, ide mérem a joghurtot, a melaszt vagy cukrot, vizet és belemorzsolom az élesztőt. Kézzel állítom össze, amint gombóccá tudom formálni deszkára teszem és alaposan átgyúrom. A rozsliszt ragacsos, nehéz gyúrni, ennek ellenére csak annyi lisztet teszek alá, amennyit nagyon muszáj. Pár perc gyúrás után kiolajozott kelesztő tálba teszem és kb. két órán át kelesztem. Ezalatt a duplájára emelkedik. Lisztezett felületre borítom, kiütögetem belőle a levegőt, majd vekni formára igazítom. Sütőpapírral bélelt tepsire ültetem egy nagyobb zacskót húzok rá, vagy leborítom egy nagyobb edénnyel, hogy a kelesztéshez a nyirkos közeget biztosítsam. Ismét egy órán keresztül kelesztem. Ezalatt a sütőt előmelegítem 230 fokra. A megkelt tésztát egy grillpálca vagy hurkapálca segítségével több helyen teljesen átszúrom. Így a gőz távozni tud sütés közben a kenyérből, kisebb az esélye, hogy szétreped. 230 fokon, gőzös sütőben sütöm 10 percig (a sütő aljába egy fém edénybe forró vizet teszek, vagy egyszerűen belocsolok a sütőtérbe kevés vizet), majd visszaveszem a hőt és további kb. 35 percig hagyom. Ha a kenyér alját megkopogtatva kongó hangot ad, készen is van. Rácsra téve hagyom hűlni, majd konyharuhába csomagolom. Csak másnap szeletelem fel.

Panka kenyere:

Hozzávalók: 500 g liszt (én fele tk., fele finomlisztet használok), 1 tk. só, 7g szárított élesztő, 2 ek. olivaolaj, 1 ek. méz

Összekeverem a lisztet, élesztőt, sót  – hozzáöntök 300 ml langyos vizet + olaj + méz. Keverem, míg a massza összeáll, majd munkafelületen gyúrom kb. 10 percig. Ha a tészta ragad adjunk hozza lisztet – sima ruganyos lesz a végén. Meleg helyen 1 óráig kelesztem. Előmelegítem a sütőt 180 fokra (és vizes tálat rakok a sütőbe). A tésztát cipóformára gyúrom (mikor már duplájára kelt) vagy kenyértepsibe rakom. Tetejét bevághatjuk és megkenhetjük olajjal. Szórhatunk rá magokat vagy meghinthetjük liszttel. 20-25 percig sütjük.

Linda kenyere:

Ezt a kenyérreceptet a nagymamámtól tanultam:

Hozzávalók: negyed kiló barna liszt, negyed kiló fehér liszt, fél élesztő, só, oliva olaj, víz

A két lisztet és a sót összekeverem. Csinálok egy kis mélyedést a közepébe. Ide morzsolom az élesztőt, teszek rá egy kicsi cukrot és 1 dl meleg (nem forró) vizet. Hagyom, hogy az élesztő felfusson. Ha kész, beleöntök egy kis olivaolajat és 2 dl meleg vizet. Összegyúrom. A nagymamám azt mondja addig, míg el nem válik az ember kezétől. Amikor kész, cipót formálok belőle és visszateszem a kilisztezett edénybe. Megszórom liszttel a tetejét és letakarom egy tiszta konyharuhával. Egy órára elteszem kelni pokrócba bugyolálva. Amikor kész, egy kicsit átgyúrom és egy kivajazott jénaiba teszem, majd újra kelesztem egy fél órát.

Az időmérésre mindig beállítok egy kis órát, mert amúgy teljesen megfeledkeznék róla. 20 perc után bekapcsolom a sütőt 200 C fokra, a sütő aljába teszek vizet egy kis tálba. Amikor lejár a fél óra, beteszem a forró sütőbe a kenyeret, és 1 órán keresztül sütöm. A sütőt ez alatt nem nyitom ki. Amikor kész van, kiveszem, és a kenyeret rácsra teszem, hogy szellőzzön. És kész.

Betti teljes kiőrlésű, gépi kenyere

Hozzávalók: 4 dl langyos víz, 25 dkg teljes kiőrlésű rozsliszt, 40 dkg teljes kiőrlésű tönköly fehérliszt, 15 dkg élesztő, 2 ek. olivaolaj, 1-2 mk. barnacukor, 3-4 mk. só, esetleg zabkorpa, szezámmag.

Először a vizet öntöm a kenyérsütő aljába, majd a liszteket. A közepébe egy lyukat fúrok, oda teszem az élesztőt. A négy sarkába a sót, a két oldalába a cukrot. Meglocsolom az olajjal és elindítom a kenyérsütő programot. Mielőtt elkezd sütni a gép, beleszóróm a magokat.